Ενοικίαση 2021: βασικές ημερομηνίες και νέα της φετινής δήλωσης

Πότε ξεκινά η εκστρατεία εισοδήματος του 2021; Από ποια ημερομηνία μπορώ να κατεβάσω το προσχέδιο για να το φτιάξω;

Πρέπει να δηλώσω πράξεις με κρυπτονομίσματα; Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν όταν σκέφτεστε να κάνετε τη δήλωσή σας φέτος και ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Όπως πάντα, με την άφιξη του μήνα Απριλίου, ξεκινά η εκστρατεία δήλωσης Φόρου Εισοδήματος 2021/2022. Ωστόσο, ο ετήσιος δημοσιονομικός διορισμός θα σηματοδοτηθεί-και πάλι-από την πανδημία και φέτος επίσης από το ηφαίστειο της Λα Πάλμα.

Έτσι, η εκστρατεία ξεκινά την επόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου και τελειώνει στις 30 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το ημερολόγιο που υπαγορεύει η ίδια η Φορολογική Υπηρεσία, αν και με άλλες ημερομηνίες για τις διάφορες λεπτομέρειες, δηλαδή τις προσωπικές και τηλεφωνικές λεπτομέρειες. Για τον διαδικτυακό τρόπο, όπως υποδεικνύεται από την Επίσημη Εφημερίδα (BOE) της 16ης Μαρτίου 2022, μπορείτε να κατεβάσετε το σχέδιο δήλωσης φόρου εισοδήματος “από την πρώτη ημέρα της εκστρατείας φόρου εισοδήματος, μέσω της υπηρεσίας επεξεργασίας σχεδίων / δηλώσεων”.

Αυτό σημαίνει ότι το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο από τις 6 Απριλίου εάν έχετε πιστοποιητικό ή ηλεκτρονικό αναγνωριστικό, Cl@ve Pin ή αριθμό αναφοράς. Επιπλέον, η εκστρατεία παρουσιάζει αρκετές καινοτομίες για αυτό το οικονομικό έτος, με αλλαγές στις κλίμακες Φόρου Εισοδήματος, συνταξιοδοτικά προγράμματα ή κρυπτοσυχνότητες, μεταξύ άλλων.

Νέα για το ενοίκιο 2021
Παρακάτω παρουσιάζουμε τις κύριες καινοτομίες. Από εδώ και πέρα, θα υπάρχουν έξι κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος, με νέο οριακό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ, που θα ανέρχεται στο 47%.

Έτσι παραμένουν τα τμήματα:

Πρώτη δόση έως 12.450 ευρώ: 19%.
Δεύτερη δόση από 12.450 Ευρώ σε 20.200 ευρώ: 24%.
Τρίτη δόση από 20.200 ευρώ έως 35.200 ευρώ: 30%.
Τέταρτη δόση από 35.200 Ευρώ σε 60.000 ευρώ: 37%.
Πέμπτη δόση από 60.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ: 45%.
Έκτη δόση, από 300.000 ευρώ: 47%.
Από την άλλη πλευρά, τα επιδόματα των ατομικών ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων μειώνονται στο μέγιστο των 2.000 ευρώ, ενώ αυτό των εταιρικών σχεδίων ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Εάν και τα δύο είναι διαθέσιμα, το όριο της μείωσης είναι 10.000 ευρώ. Ομοίως, ο φόρος περιουσίας αυξάνεται κατά ένα σημείο, αν και μόνο για εκείνους που υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, πηγαίνει από 2,5% σε 3,5%. Μια νέα δόση περιλαμβάνεται επίσης για έσοδα από αποταμιεύσεις (μερίσματα μετοχών, καταθέσεις καθορισμένης διάρκειας ή επενδύσεις σε κεφάλαια). Στην περίπτωση αυτή, η τέταρτη δόση επηρεάζει τα έσοδα από αποταμιεύσεις που υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ: το 26% εφαρμόζεται σε αυτά.

Τέλος, οι άνθρωποι που πλήττονται από το ηφαίστειο La Palma, στις Καναρίους Νήσους, θα μπορούν να υπολογίζουν στην απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τη δήλωση του εισοδήματος αυτής της εκστρατείας. Και όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, οι επενδύσεις με αυτό το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να δηλώνονται όταν λαμβάνεται εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχει αποκτηθεί στην Ισπανία ή εκτός της χώρας μας.

Και η Μπίζουμ;
Εάν επρόκειτο να μείνουμε με μια τεχνολογική καινοτομία όλων εκείνων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι το Bizum θα ήταν στην υψηλότερη περιοχή της λίστας. Και είναι ότι αυτή η πλατφόρμα άμεσων πληρωμών έχει γίνει απαραίτητη για οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, για την απλότητά της και, πάνω απ ‘ όλα, για την ευκολία της.

Και είναι ότι, από την άφιξη αυτής της εφαρμογής στα κινητά μας τηλέφωνα, η λήψη λογαριασμών έπαψε να αποτελεί πρόβλημα. Έχουμε απαλλαγεί από το ενοχλητικό πορτοφόλι μια για πάντα και τώρα η πληρωμή σε έναν φίλο απαιτεί δύο απλά βήματα: Πρώτον, έχοντας τον τραπεζικό σας λογαριασμό εγκατεστημένο στην κινητή συσκευή σας και, δεύτερον, έχοντας τον αριθμό τηλεφώνου του εν λόγω ατόμου στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά.

Είναι τόσο απλό. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτά τα δύο απλά βήματα, η αποστολή ή η λήψη χρημάτων από τον λογαριασμό σας έχει γίνει μια όλο και πιο διαδεδομένη πρακτική.

Τελείωσε με την πρακτική της πληρωμής ενός γύρου όταν βγαίνετε για ένα ποτό με τους φίλους σας και τώρα είναι απλά αρκετό για να εξοφλήσετε τα χρέη σας μέσω αυτής της εφαρμογής.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν όλα να είναι ροζ. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η εκστρατεία Φόρου Εισοδήματος ξεκινά στις 6 Απριλίου και οι άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα σχέδιο στο οποίο δηλώνουν όλες τις τραπεζικές τους κινήσεις.

Και εδώ προκύπτει η καθολική αμφιβολία: είναι απαραίτητο να δηλώσετε τα bizums ενώπιον της Φορολογικής Υπηρεσίας;

Και η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι περισσότερο από βάσιμη αμφιβολία, καθώς μιλάμε για έναν οργανισμό που παρακολουθεί το νομισματικό πανόραμα για να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανή φορολογική απάτη. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν ορισμένες πρακτικές όπως τραπεζικές μεταφορές που πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, μπορείτε να είστε σίγουροι, επειδή δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε αυτές τις κινήσεις στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι είναι μια εφαρμογή που συνδέεται με τράπεζες, οπότε η ίδια η τράπεζα γνωρίζει όλες τις κινήσεις που έχουμε κάνει με αυτήν την εφαρμογή.

Ωστόσο, εάν οι φορολογικές αρχές απαιτούν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά σας στο Bizum, η τράπεζά σας θα ήταν υποχρεωμένη να τους παράσχει. Αλλά σε ατομικό επίπεδο, εμείς ως άτομα δεν έχουμε την ευθύνη να κάνουμε οποιοδήποτε είδος ειδοποίησης στη Φορολογική Υπηρεσία, ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα βράδια σας από βεράντα σε βεράντα δεν θα θεωρούνται δόλιες κινήσεις.

Απαλλαγή
Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Δηλαδή, μια διάκριση που επηρεάζει όλους τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δέχονται πληρωμές μέσω του Bizum.

Σε αυτήν την περίπτωση, τόσο οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποδέχονται αυτήν την πρακτική πρέπει να κοινοποιούν αυτές τις κινήσεις στη δήλωση Φόρου Εισοδήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια ύποπτη κίνηση απέναντι στη Φορολογική Υπηρεσία, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς νόμιμη μέθοδο.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για τραπεζικό κίνημα που βασίζεται σε επαγγελματικό τομέα, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί σε αυτήν τη λίστα, δίνοντας στις πληρωμές μέσω του Bizum την ίδια μεταχείριση με τις πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικής κάρτας, για παράδειγμα. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα συνήθως περιλαμβάνουν το εισόδημα σε έναν εταιρικό λογαριασμό και όχι στην προσωπική δήλωση του καθενός, καθώς το μείγμα και των δύο τύπων χρηματοδότησης μπορεί να καταλήξει σε μακροπρόθεσμο χάος ειδοποιήσεων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος ακούσια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα με τη Φορολογική Υπηρεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *