Η CEOE και τα συνδικάτα ζητούν από τους Sánchez και Feijóo κρατικές συμφωνίες που εξασφαλίζουν “κοινωνική ειρήνη”

Μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη ομιλία του Alberto Núñez Feijóo ως προέδρου του Λαϊκού Κόμματος μετά την εκλογή του στο XX έκτακτο συνέδριο κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη, οι εργοδότες και τα συνδικάτα έχουν ήδη ζητήσει από κοινού με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης, Pedro Sánchez, να καταλήξουν σε κρατικές συμφωνίες που επιτρέπουν τη συνέχιση της διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης.

Αυτό ήταν το κύριο αίτημα των κοινωνικών φορέων στην πολιτική ηγεσία για το νέο τοπίο μετά το διορισμό του Feijóo ως πρόεδρος του PP, σε αντικατάσταση του Παύλου Παντρεύτηκε, μετά την τρίτη συνεδρία του έκτακτου Συνεδρίου της “δημοφιλή” παρευρεθούν ο πρόεδρος της CEOE, Αντόνιο Garamendi, ή ο ηγέτης του UGT, Πέπε Álvarez, μεταξύ άλλων.

“Ένα σταθερό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι θεμελιώδες”, είναι, φυσικά,” θεμελιώδες “η” ενότητα του κράτους “και ότι κάνει αντιπολίτευση και καταλήγει σε συμφωνίες” όταν πρέπει να το κάνει”, ανέφερε ο Γκαραμέντι, δίνοντας ως παράδειγμα το έργο των κοινωνικών παραγόντων τα τελευταία χρόνια. “Θα προχωρήσουμε μόνο μαζί”, πρόσθεσε.

Και οι δύο Álvarez και τον ομόλογό του στο CCOO, Unai Σόρντο, έχουν συμφωνήσει σε αυτό, δεν έχουν λάβει την κοινωνική ειρήνη δεδομένο στο πρόσωπό του την τρέχουσα κατάσταση κρίσης που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς οι προσπάθειες για να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση που διανέμονται, όπως επισημαίνει η δεύτερη έκδοση του ” Ξύπνα Ισπανία συνάντηση, που διοργανώθηκε από το El Español και Invertia.

Ο Álvarez αξιολόγησε τις ” νέες προοπτικές “για να μπορέσει να αντιμετωπίσει” με κοινό τρόπο τις μεγάλες κρατικές συμφωνίες”, καθώς θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αποτύχει. “Είναι απαραίτητο να υπάρχουν ελάχιστοι κοινοί παρονομαστές”, πρόσθεσε ο Σόρντο, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να” σπάσει αυτό το σενάριο”, αφού χωρίς αυτό ” η κοινωνική ειρήνη δεν θα εξασφαλιστεί.”

Μακριά από το Σύμφωνο εισοδήματος: η CEOE απορρίπτει τη σύνδεση των μισθών με τον ΔΤΚ και τα συνδικάτα ζητούν ρήτρες
Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η επιθυμητή κοινωνική ειρήνη, ο ηγέτης του CCOO ανέφερε επίσης την ανάγκη επίτευξης ενός συμφώνου εισοδήματος που απέχει πολύ από το να επιτευχθεί λόγω των διαφορετικών θέσεων των κοινωνικών παραγόντων που έχουν αποδειχθεί για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στην εκδήλωση.

Όπως προχώρησε η Economía Digital, οι κοινωνικοί παράγοντες διατηρούν μόνιμες άτυπες επαφές, αλλά δεν έχουν συναντηθεί επίσημα για αρκετές εβδομάδες για να αντιμετωπίσουν τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την απασχόληση και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις (AENC), η οποία παραμένει ληγμένη από το 2020 και στην οποία διαμορφώνεται η νέα αύξηση των μισθών στη συμφωνία.

Ο γκαραμέντι έχει αμβλύνει την απόρριψη της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στον πληθωρισμό, θεωρώντας ότι” δεν είναι η λύση ” δεδομένου του σημερινού πλαισίου υψηλών τιμών, μετά το κλείσιμο του ΔΤΚ στο 9, 8% τον Ιανουάριο. Και σε αυτό το σημείο προειδοποίησε ότι εάν οι μισθοί συνδέονται με τον ΔΤΚ, θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, όταν οι εταιρείες εξακολουθούν να “ασφυκτιούν” και δεν μπορούν να μεταφέρουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στους πελάτες, υποθέτοντας σχετική αύξηση του κόστους.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα παραδέχονται ότι είναι “μη ρεαλιστικό” να προτείνουν μισθολογικές αυξήσεις του σημερινού επιπέδου της IPC μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντ ‘ αυτού να στοιχηματίζουν σε μια πορεία δύο ή τριών ετών ανάκτησης μισθών για να αποφευχθεί η απώλεια αγοραστικής δύναμης. Η κόκκινη γραμμή του περνά από τις ρήτρες αναθεώρησης των μισθών, έτσι ώστε οι προσαρμογές των μισθών να πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους και οι μισθοί να εμποδίζονται να γίνουν πληθωριστικό στοιχείο.

Ακριβώς την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε για τέτοιου είδους ρήτρες προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν να δημιουργήσουν μια πληθωριστική σπείρα με “επιβλαβείς” συνέπειες για τη δραστηριότητα και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα.

Εκτός από τον τομέα των μισθών, ο Σόρντο επεσήμανε ότι ένα σύμφωνο εισοδήματος όπως αυτό που εξέδωσε η κυβέρνηση απαιτεί επίσης συμφωνία για μέτρα σε φορολογικά και ενεργειακά θέματα. Η διαπραγμάτευση για αύξηση των μισθών ενόψει του σχεδόν διψήφιου πληθωρισμού είναι “πολύ δύσκολη”, παραδέχθηκε ο Σόρντο, οπότε υποστηρίζει μια αρχική αύξηση που περιλαμβάνει ρήτρες αναθεώρησης των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΔΤΚ θα καταγράψει μια” πολύ αξιοσημείωτη ” πτώση εάν μειωθούν οι τιμές της ενέργειας με τα μέτρα που προωθεί η Ισπανία στις Βρυξέλλες.

Ο Álvarez ισχυρίστηκε ακόμη ότι μια συμφωνία εισοδήματος “έχει μικρή βιωσιμότητα στην Ισπανία αυτή τη στιγμή”, αλλά όχι μια συμφωνία μισθών παρά τη δύσκολη κατάσταση. Κατά τη γνώμη του, ο “Δραπέτης” πληθωρισμός πρέπει να είναι παρών στη διαπραγμάτευση, για την οποία υπενθύμισε ότι οι μισθοί είναι στάσιμοι από το ε2008 και ο συνηθέστερος μισθός μόλις φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Οι τρεις ηγέτες (Garamendi, Sordo και Álvarez) συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν στην κατάρτιση καθ ‘ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Ο γκαραμέντι κατήγγειλε ότι “υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ισπανία που δεν καλύπτονται” λόγω της αποσύνδεσης μεταξύ των αναγκών κατάρτισης και εργασίας και “σπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ” που πηγαίνουν στις αυτόνομες κοινότητες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, οι Álvarez και Sordo θεωρούν ότι το σημερινό παραγωγικό μοντέλο δημιουργεί απασχόληση προστιθέμενης αξίας χαμηλότερη από την κατάρτιση που διατίθεται στους εργαζόμενους. Ομοίως, συμφώνησαν στην ανάγκη μετεγκατάστασης των βιομηχανιών και βελτίωσης της ενεργειακής αυτονομίας, μετά την αποτίμηση της αξίας των μικροτσίπ και των ημιαγωγών 11.000 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Pedro Sánchez στην ίδια εκδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *