Η Santander και η BBVA επενδύουν περισσότερα από 10.000 εκατομμύρια σε ορυκτά καύσιμα

Η Santander και η BBVA διατηρούν την ιδέα της χρηματοδότησης της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, αν και οι πρακτικές τους λένε διαφορετικά. Πέρυσι επένδυσαν σχεδόν 11, 5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 10, 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Αυτές είναι αυτές που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αυτή είναι μια από τις πρακτικές που θέλουμε να καταπολεμήσουμε από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2016.

Μόλις τρεις ημέρες, Η Ana Botín και ο Carlos Torres επανέλαβαν την ίδια ομιλία: ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έδειξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Είναι καιρός να στοιχηματίσετε σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τραπεζικός τομέας θέλει να είναι πίσω από αυτή τη μετάβαση.

Ο πρόεδρος του Santander εξήγησε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μετόχων ότι η δημόσια πολιτική πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και ο πρόεδρος της BBVA, τόνισε αυτή τη Δευτέρα σε συνεδρίαση ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κινητοποίηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια διαδικασία”που χρειάζεται πολλές επενδύσεις”. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 275 δισεκατομμύρια για την απαλλαγή από τον άνθρακα, επεσήμανε.

Τα λόγια των τραπεζιτών έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές τους. Σύμφωνα με στοιχεία που εξήχθησαν από την έκθεση Banking on Climate Chaos 2022, η Santander διέθεσε περισσότερα από 7.000 εκατομμύρια το 2021 για τη χρηματοδότηση ρυπογόνων εταιρειών παρά το γεγονός ότι στην ετήσια έκθεσή της δείχνει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής “αποτελεί βασικό στόχο” για την τράπεζα.

Εξηγούν επίσης ότι υποστηρίζουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και έχουν τη φιλοδοξία να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αλλά από το 2016, όταν υπογράφηκε αυτή η συμφωνία, και μέχρι τώρα, ο Σανταντέρ έχει επενδύσει σχεδόν 40.000 εκατομμύρια ευρώ σε ορυκτά καύσιμα, με το 2020 να είναι το χειρότερο έτος με σχεδόν το 23% αυτής της χρηματοδότησης.

Η τράπεζα εξηγεί ότι, σε σύγκριση με το συνολικό πιστωτικό υπόλοιπο, η έκθεση είναι μόνο 2, 1%. Επιμένουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να συνοδεύσουν τους πελάτες στη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα, μειώνοντας την έκθεσή τους σε ρυπογόνες εταιρείες, αλλά η μετάβαση είναι σταδιακή.

Στην Πολωνία, για παράδειγμα, μία από τις αγορές όπου υπάρχει το Σανταντέρ, εξαρτώνται πολύ από τον άνθρακα και οι εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση σε ρυπογόνες πηγές, περίπου 60%. Αυτό που κάνει η τράπεζα είναι η χρηματοδότηση, αλλά με όρους έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να μειωθεί.

Η BBVA δημιούργησε ακόμη και μια βιώσιμη περιοχή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η τράπεζα γνωρίζει ότι η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποδοτική κινητικότητα ή η κυκλική οικονομία αποτελούν πηγή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο έχει πέσει από τον κατάλογο των 60 τραπεζών που είναι πιο αφοσιωμένες στα ορυκτά καύσιμα παγκοσμίως. Η BBVA εμφανίζεται στην 42η θέση, η Santander στην 32η και η Caixabank στην 56η, σύμφωνα με την Banking on Climate Chaos 2022.

Η banco bilbaíno χρηματοδότησε περισσότερα από 3.200 εκατομμύρια πέρυσι και από το 2016, όταν δεσμεύτηκε για τη συμφωνία του Παρισιού, σχεδόν 24.000 εκατομμύρια ευρώ. Το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά που η επένδυσή της έπεσε κάτω από 4.000 εκατομμύρια, αλλά έχει μια εξήγηση: την πώληση της θυγατρικής της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η χώρα εξακολουθεί να είναι αυτή που χρηματοδοτεί περισσότερο αυτόν τον τύπο εταιρείας.

Από τις τρεις ισπανικές τράπεζες, η Caixabank είναι αυτή με τα πιο “μέτρια” στοιχεία, οι επενδύσεις της σε ρυπογόνες εταιρείες ήταν 500 εκατομμύρια πέρυσι και 5.000 εκατομμύρια τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τράπεζα υπό την προεδρία του José Ignacio Goirigolzarri έχει επίσης, φυσικά, ένα κοινωνικά υπεύθυνο τραπεζικό σχέδιο με το οποίο σκοπεύει να προωθήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ίδια η έκθεση Banking on Climate Chaos 2022 αναφέρει ότι το 2021 ήταν “το έτος της υποκρισίας” επειδή οι τράπεζες υποσχέθηκαν “καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050” και συγχαίρουν τους εαυτούς τους για την προώθηση αυτού του στόχου, ενώ χρηματοδοτούν εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Από τις 60 τράπεζες που περιλαμβάνονται στην έκθεση, 28 ηγούνται της χρηματοδότησης 20 εταιρειών που ασχολούνται κυρίως με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο βάθρο βρίσκονται οι QatarEnergy, Saudi Aramco και ExxonMobil. Οι αμερικανικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι αυτές που στέλνουν τα περισσότερα χρήματα σε αυτές τις εταιρείες, συγκεκριμένα, JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo και Bank of America.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *