Η “κακή τράπεζα” θα κοστίσει περισσότερα από 8.000 εκατομμύρια στο κράτος από το 2027

Η Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Restructuración Bancaria (Sareb) υπολόγισε τη Δευτέρα ότι η διάλυσή της θα κοστίσει τα δημόσια ταμεία 7,988 εκατομμύρια ευρώ το 2027 εάν η κυβέρνηση δεν παρατείνει τη ζωή της λεγόμενης “κακής τράπεζας” πέρα από αυτό το έτος.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης ότι η οντότητα έχει αποστείλει στην Cortes Generales και είχε πρόσβαση στο Europa Press, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τελευταία ενημέρωση του επιχειρηματικού της Σχεδίου 2021-2027.

Η τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του 2008, εξέδωσε χρέος 50,781 εκατομμυρίων ευρώ εγγυημένο από το δημόσιο ταμείο ως μέσο πληρωμής για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων των εννέα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είχαν λάβει δημόσια ενίσχυση.

Το χρέος αυτό αποσβένεται μέσω της πώλησης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν έκτοτε, αλλά το κλείσιμό του έχει προγραμματιστεί για το 2027. Καθώς μέχρι τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Σάρεμπ, δεν θα έχει καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παράσχει το ανεξόφλητο κεφάλαιο το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση που παραδόθηκε τη Δευτέρα, κυμαίνεται στα 8.000 εκατομμύρια ευρώ.

Η Sareb έχει ήδη ασχοληθεί με το 31, 2% του χρέους που δημιουργήθηκε
Η οικονομική οντότητα έχει αναγνωρίσει ότι δεν έχει την ικανότητα να παράγει επαρκείς ταμειακές ροές για να της επιτρέψει να διαθέσει όλο το χρέος που έχει αποκτήσει η εταιρεία. Ακόμα κι έτσι, στο τέλος του 2020, είχε ήδη ακυρώσει το 31,2% αυτού του χρέους, συνολικά 15,863 εκατ.ευρώ.

Η εκκαθάριση του Sareb έχει προγραμματιστεί για το 2027, αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει να παρατείνει αυτή την προθεσμία πέραν αυτού του έτους για να ευνοήσει την αποπληρωμή του χρέους, πράγμα που θα απαιτούσε νομοθετική αλλαγή.

Το επιχειρηματικό σχέδιο χειρίζεται διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για τη διάλυσή του μέσα σε 16 χρόνια. Σε μία από αυτές, επισημαίνεται ότι η οντότητα θα μειώσει το χρέος της στα 5,712 εκατ. ευρώ – το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από το κράτος-εάν διαλυθεί το 2032. Αναλύονται επίσης διαφορετικές υποθέσεις συμπεριφοράς στην αγορά ακινήτων που θα επέτρεπαν την αντιμετώπιση ολόκληρου του χρέους, αν και χωρίς να καθοριστούν ημερομηνίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *