Αναταραχή της κριτικής εναντίον του Maroto για τη μετατροπή της έκρηξης της La Palma σε τουριστικό αξιοθέατο

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Reyes Maroto, έθεσε φουσκάλες μεταξύ της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα, ορίζοντας την έκρηξη του ηφαιστείου “Cumbre Vieja” ως “θαυμάσιο θέαμα” και “αξίωση” που θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες στο Κανάριο νησί της La Palma.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έχει προτείνει ότι το ηφαίστειο” είναι ένας ισχυρισμός που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε”,”κάτι πρωτοφανές για να μπορέσουμε να το δούμε σε πρώτο πρόσωπο”. “Το νησί γίνεται αξίωση για όσους θέλουν να δουν αυτό το υπέροχο θέαμα της φύσης.πάντα με σύνεση”, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Canal Sur Radio. Με αυτή την έννοια, έδωσε ως παράδειγμα τον τουρισμό των ηφαιστείων που εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Ισλανδία.

Ο υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που εκκενώθηκαν και εκτοπίστηκαν και η πρόοδος της λάβας σαρώνει τα πάντα στην πορεία της. Και η αντιπολίτευση έσπευσε να επικρίνει τον επικεφαλής του τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Teodoro García Egea, ήταν από τους πρώτους που σχολίασε τις σκέψεις του υπουργού στο Twitter: “μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ότι ο Υπουργός το είπε αυτό ενώ εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν ό, τι έχουν;”.

Ο αντιπρόεδρος της Cs στο Κογκρέσο Edmundo Bal, επέκρινε: “χιλιάδες οικογένειες έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς να γνωρίζουν αν όταν επιστρέψουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ένα ολόκληρο νησί που ζει με την καρδιά του στη γροθιά του. Και αυτές είναι οι δηλώσεις ενός ισπανού υπουργού;“.

Για τον Jorge Buxadé, εκπρόσωπο του εκτελεστικού Vox, είναι “το αστείο σημείωμα της ημέρας” και ένα “αφιέρωμα στον Groucho Marx”, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα για την προώθηση του τουρισμού στη La Palma.

Μια άλλη κριτική προέρχεται από το χέρι του εκπροσώπου του Καναρινικού Συνασπισμού στο Κογκρέσο, Ana Oramas, ο οποίος ζήτησε” λίγη ευαισθησία “επειδή”δεν είμαστε για αστεία Κανάρια”.

“Όταν υπάρχουν 10.000 άνθρωποι που εκδιώχθηκαν, 100 σπίτια καταστράφηκαν, χωράφια και αγροκτήματα, ζώα και ό, τι είχατε, αυτό δεν είναι μια” θαυμάσια παράσταση”, ούτε είναι “συναρπαστικό να το ζήσετε”, είναι μια τραγωδία”, επέμεινε.

Το φράγμα της κριτικής που συνέβη στον κάτοχο του τουριστικού χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης έχει κάνει τη Maroto να θέλει να χαρακτηρίσει τα λόγια της: “σήμερα είμαστε με τους πληγέντες και τα θύματα” και “σκεφτόμαστε πώς να ανακτήσουμε αυτή την κανονικότητα ότι η φύση έχει αλλάξει”.

Τα λόγια του υπουργού, στον διεθνή Τύπο
Ο Maroto ήθελε να δικαιολογήσει τα λόγια του επιμένοντας ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να ανακτήσουμε τον τουρισμό στο νησί για το μέλλον, αν και παραδέχτηκε ότι το πρώτο πράγμα είναι να εργαστούμε για να μεταδώσουμε “αγάπη και ηρεμία” και ότι θα έρθει αργότερα “σκεφτείτε τον τουρισμό στο μέλλον του πανέμορφου νησιού”.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτό το θεαματικό επεισόδιο που βιώνει το νησί και ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης Pedro Sánchez έχει ήδη μετακομίσει στη La Palma για να μπορέσει, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, να εργαστεί στο έδαφος με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Παρά τις επακόλουθες διευκρινίσεις, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του υπουργού έχουν προκαλέσει έκπληξη τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων μας, φτάνοντας ακόμη και στα ψηφιακά καλύμματα αρκετών ευρωπαϊκών εφημερίδων όπως ο Guardian.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *