Το κράτος συλλέγει περισσότερα με την αύξηση της βενζίνης από ό, τι χάνει μειώνοντας τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας

Η διαμάχη γύρω από την υιοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου διαιρεί την πολιτική τάξη μεταξύ εκείνων που τείνουν να μειώσουν τους φόρους και της κυβέρνησης και των εταίρων της που αντιτίθενται στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Εν μέσω αυτής της διαφωνίας, τα στοιχεία μέχρι το μήνα Φεβρουάριο αποκαλύπτουν ότι αυτό που εισέρχεται το κράτος με τον φόρο υδροκαμπούρου σε πλήρη αύξηση των καυσίμων υπερβαίνει το κόστος της επέκτασης της έκπτωσης φόρου ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πληθωρισμός κάνει ένα βαθούλωμα στις τσέπες των Ισπανών και στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων χιλιάδων εταιρειών σε πολλούς τομείς που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θέτει την κυβέρνηση στη λεηλασία πριν από τη δράση της μέσω του σχεδίου σοκ για τον μετριασμό των επιπτώσεων, αν και το κράτος επωφελείται κάπως από τον υψηλό πληθωρισμό: η συλλογή

Κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, που χαρακτηρίστηκε πλήρως από υψηλό πληθωρισμό, η είσπραξη φόρων αυξήθηκε κατά 21,4%, στα 42,359 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της επέκτασης των εκπτώσεων φόρου ηλεκτρικής ενέργειας και αφού έκλεισε το 2021 με συλλογή ρεκόρ 223,382 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την ανάκαμψη κατά 15%.

Σύμφωνα με την έκθεση των φορολογικών εσόδων από τη Φορολογική Υπηρεσία, η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι ένα μέρος της βελτίωσης των εσόδων προέρχεται από αυτή την πληθωριστική τάση των τελευταίων μηνών, όπως και το που προβλέπονται έσοδα ΦΠΑ σημειώνει ότι “τόσο στις μηνιαίες καταστάσεις καθώς και στο τρίμηνο, και το περιθώριο συγκεκριμένα στοιχεία, η ένταση που δείχνουν όλες τις μεταβλητές που σχετίζονται με αυτά τα έσοδα, όπως πωλήσεις, αγορές, δαπάνες, αντανακλά την επιτάχυνση των τιμών και τη βελτίωση της δραστηριότητας στο τέλος του 2021”.

Τα έσοδα από το σύνολο των μεγάλων φόρων, τόσο των άμεσων, όπως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (+9,4%, έως 20,690 εκατ.ευρώ) είτε των επιχειρήσεων για τις χαμηλότερες επιστροφές, όσο και των έμμεσων, όπως ο ΦΠΑ (+20,5%, έως 19,468 εκατ. ευρώ) και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (+8,5%, έως 3,194 εκατ. ευρώ), αυξήθηκαν σημαντικά.

Σχεδόν 2.000 εκατομμύρια έσοδα από τον τομέα των υδρογονανθράκων
Στο πλαίσιο των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η έκθεση της Φορολογικής Υπηρεσίας δείχνει ότι το κράτος έχει εκτοξεύσει έσοδα από φόρους υδρογονανθράκων κατά 20,2%, για να φτάσει ήδη τα 1,936 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω της αύξησης της τιμής της βενζίνης και του ντίζελ. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η συλλογή αυτού του αφιερώματος παραχωρείται κατά 58% στις εδαφικές διοικήσεις. Έτσι, από το σύνολο, οι εδαφικές διοικήσεις έχουν λάβει 1.338 εκατομμύρια, ενώ το κράτος έχει μείνει με 598 εκατομμύρια.

Η Φορολογική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι πέρυσι ο αριθμός αυτός κατηγόρησε ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της καταιγίδας Filomena, εξ ου και το αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο, αλλά το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2021. “Οι απότομες αυξήσεις των τιμών που αντιμετωπίζουν όλα τα προϊόντα είναι η θεμελιώδης αιτία της ατονίας της κατανάλωσης”, προσθέτει.

Αυτή η μη αμελητέα αύξηση των εσόδων υπερβαίνει το κόστος που έχει αναληφθεί το πρώτο δίμηνο του έτους, την επέκταση της φοροαπαλλαγής για τη μείωση του φωτός, η οποία οδήγησε σε 1.684 εκατομμύρια ευρώ, 647 εκατομμύρια για τη μείωση των τύπων (332 από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 10%, βασικά, την κατανάλωση των νοικοκυριών, και 315 εκατομμύρια
μείωση του συντελεστή από 5,11% σε 0,5% στον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας) και 1,037 εκατ.ευρώ λόγω της αναστολής του φόρου επί της αξίας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Εάν ληφθεί υπόψη ολόκληρη η περίοδος από την εφαρμογή αυτών των τριών μέτρων, ο σωρευτικός αντίκτυπος φτάνει τα 3,289 εκατομμύρια. Η Υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου που παρουσίασε την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 σε περίπου 3.000 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της παράτασης αυτής της φορολογικής έκπτωσης έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο του σχεδίου σοκ που εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου, η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και 12.000 εκατομμύρια εάν η φορολογική έκπτωση επεκταθεί σε ολόκληρο το οικονομικό έτος.

Και όλα αυτά με μια τιμή των δύο ηλεκτρικής ενέργειας (+80%) ως καύσιμο (+25%) έβαλε ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία προς το παρόν θα συνεχίσετε να τραβάτε έως ότου η Κυβέρνηση να πάρει το όριο της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά μετά την αποδοχή της από τις Βρυξέλλες μέτρων, και σε βάρος του τι συμβαίνει, τελικά, με την άνοδο της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου από την Αλγερία προς την Ισπανία, μετά την αλλαγή της θέσης του Εκτελεστικού του Pedro Sánchez με τη Σαχάρα.

Δημοσιονομικό περιθώριο με λήξη για παράταση των μέτρων
Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει ένα στρώμα προϋπολογισμό επαρκή για να καλύψουν το σχέδιο από το σοκ της πρόσκρουσης ενάντια στον πόλεμο, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο και αναμένεται να οδηγήσει σε πληθωρισμό, προκειμένου να μην επεκταθεί πολύ περισσότερη δράση, γιατί ακόμα και αν ο Μοντέρο ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση είναι “σε θέση” να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ, πηγές της Μονκλόα προειδοποιούν ότι μια πιθανή επέκταση των μέτρων ή την κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να υπονομεύσει το πεδίο εφαρμογής και τον αντίκτυπο στην ήδη κακή τοποθέτηση δημόσιων λογαριασμών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό περιθώριο γύρω 19,500 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε με το μικρότερο έλλειμμα στην 2021, από το περασμένο έτος έκλεισε στο 81,521 εκατ. ευρώ, 6.76% του ΑΕΠ, κάτω από το 8.4% εκτιμώμενη από την Εκτελεστική εξουσία, η οποία θα της επιτρέψει να έχουν ένα φορολογικό μαξιλάρι ” επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις 6.000 εκατ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται από την αύξηση των δαπανών ή χαμηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς και την πιστωτική γραμμή ICO εγγυήσεις για 10.000 εκατ.

Μεταξύ των πιο σημαντικών του σχεδίου σοκ περιλαμβάνεται ένα μπόνους 20 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου σε όλους τους χρήστες, ο περιορισμός του 2% στην αξία των ενοικίων αφορά μόνο τον ΔΤΚ στην περίπτωση μεγάλων πιρουνιών ή ελλείψει συμφωνίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, αύξηση 15% του ποσού του ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης, συμφωνία 1.000 εκατομμυρίων ευρώ για ενισχύσεις στον τομέα των μεταφορών, ενίσχυση για τον τομέα της Γεωργίας, κτηνοτροφία, η αλιεία και η ηλεκτροεντατική βιομηχανία και τα μέτρα επέκτασης των φορολογικών εκπτώσεων για τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μερικά από τα μεγάλα στοιχεία είναι αυτά που σχετίζονται με το μπόνους καυσίμων, με δημοσιονομικό αντίκτυπο 1.423 εκατομμυρίων, ή τη συμφωνία ενίσχυσης για μεταφορείς για 1.000 εκατομμύρια, ή την ενίσχυση 362 εκατομμυρίων στη γεωργία και την κτηνοτροφία και 68 εκατομμύρια στην αλιεία.

Σε αυτό προστίθεται η δημοσιονομική επίπτωση των 7.000 εκατ.ευρώ που η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μείωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας θα σημάνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 12.000 εκατ. ευρώ φέτος. Παρατείνονται η μείωση του ΦΠΑ από το 21% στο 10%, η αναστολή του φόρου παραγωγής από το 7% και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το 5,11% στο νόμιμο ελάχιστο του 0,5%, καθώς και η επέκταση του κοινωνικού μπόνους και της προσωρινής περικοπής στα έκτακτα οφέλη των μονάδων παραγωγής αερίου που δεν εκπέμπουν, και μείωση κατά 80% κατά τη διάρκεια του 2022 σε περισσότερους από 600 ηλεκτροεντατικούς καταναλωτές, μεταξύ άλλων.

Δηλαδή, στα 16.000 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν έως και άλλα 12.000 εκατομμύρια, και ένα υψηλότερο ποσοστό με το ενεργειακό πακέτο που εκκρεμεί έγκριση εν αναμονή των αποφάσεων των Βρυξελλών, όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν δημοσιονομικό αντίκτυπο περίπου 30.000 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου τρεις μονάδες του ΑΕΠ, οπότε δεν θα υπήρχε χώρος για το δεύτερο τρίμηνο, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τη συλλογή που επωφελείται από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, ο υψηλός ΔΤΚ θα αυξήσει το συνταξιοδοτικό στοιχείο κατά περίπου 10.000 εκατομμύρια ευρώ το 2023 όταν αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αναπροσαρμόζονται στον ΔΤΚ και ότι αυτές οι επιπλέον δαπάνες λόγω του σχεδίου σοκ δεν θα απαιτήσουν περικοπές ή εκ των προτέρων αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις. Όσον αφορά την αναβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο σοκ για ορισμένους τομείς για περίοδο τριών μηνών, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επίδρασή της στα δημόσια οικονομικά είναι “μέτρια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *